Skip to main content

Az anyanyelv nemzetközi napja február 21.

2024. február 21

Az UNESCO közgyűlése1999-ben  február 21-ikét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára.

A kulturális és nyelvi sokszínűség kiemelten fontos a fenntartható társadalmakhoz. A nyelvi sokszínűség Európa kulturális örökségének egyik alapja, az EU ezért is tartja fontosnak annak ápolását. Az EU-nak 24 hivatalos nyelve van, emellett több mint hatvan további regionális és kisebbségi nyelvet beszélnek a kontinensen.
Ahogy egyre több nyelv tűnik el, a nyelvi sokféleség egyre fenyegetettebb helyzetbe kerül. Világszerte a lakosság 40 százaléka nem fér hozzá az oktatáshoz olyan nyelven, amelyet beszél vagy ért. Mindazonáltal az anyanyelven alapuló többnyelvű oktatás terén - fontosságának egyre nagyobb megértésével párhuzamosan - előrelépést láthatunk, különösen a korai iskoláztatásban. 

A Földön több mint 6000 nyelvet beszélnek, ezeknek körülbelül a fele veszélyben van. A veszélyeztetett nyelvek közül havonta két, őshonos lakosok által beszélt nyelv hal ki. Egy nyelv utolsó beszélőjének elhalálozása után a nyelv felelevenítése már nagyon nehéz, ezért egy nyelvet már akkor veszélyeztetettnek minősítenek a nyelvészek, amikor a beszélők száma százezer alá csökken. A nyelvek kihalásának folyamata megállíthatatlannak tűnik, az UNESCO ezért tartotta feladatának, hogy ráirányítsa a világ figyelmét erre jelenségre. 

Füst Milán: A magyarokhoz
(részlet)

"Oh jól vigyázz, mert anyád nyelvét bízták rád a századok
S azt meg kell védened. Hallgass reám.
Egy láthatatlan lángolás teremté meg e nagy világot s benned az lobog.
Mert néked is van lángod: Szent e nyelv! S több kincsed nincs neked!
Oly csodás nyelv a magyar. Révület fog el, ha rágondolok is."

 

0221_anyanyelv_nemzetkozi_napja.jpeg

Forrás: Wikipedia