Skip to main content

Biztonságos internet napja

2024. február 05

Az internetet egyre fiatalabb korban, sok esetben akár már 6 éves kor alatt kezdik használni a gyermekek és a tudatosság, élettapasztalatuk hiánya miatt fokozottan veszélyeztetettek.

Az információszerzés, a tanulás és a kikapcsolódás mellett káros tartalmakkal is találkozhatnak, illetve túl sok időt tölthetnek online, legtöbbször bármilyen ellenőrzés nélkül. Léteznek viszont olyan technikai megoldások, amelyek segítségével ezek a veszélyek csökkenthetők. Az internetet egyre fiatalabb korban kezdik használni a gyermekek és emiatt fokozottan veszélyeztetettek. Az információszerzés, a tanulás és a kikapcsolódás mellett káros tartalmakkal is találkozhatnak, illetve túl sok időt tölthetnek online, legtöbbször bármilyen ellenőrzés nélkül.

Léteznek viszont olyan technika megoldások, amelyek segítségével ezek a veszélyek csökkenthetők. A technikai megoldások sem helyettesítik azonban a tudatos internethasználatra történő nevelést, a veszélyek és a biztonságos internetezés szabályainak megismertetését.

Egy biztonságosabb internet

Minden nap több, mint 175.000 gyerek megy fel az internetre életében először – ez azt jelenti, hogy félpercenként. Ahogy a határok egyre jobban elmosódnak az online és az offline világ között, a mi feladatunk, hogy odafigyeljünk arra,  ami a gyerekekkel történik – és segítsük őket, ahogy tudjuk.

Hogyan tudjuk az internetet biztonságosabb hellyé tenni mindannyiunk számára? Ezeket tudod megtenni még ma:

  • Oszd meg velünk az online biztonsággal kapcsolatos tippjeidet – mi pedig megosztjuk a legjobbakat a világgal. Írj a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre!
  • Ellenőrizd le a beállításaidat és jelszavaidat:
    12345 a jelszavad? Válassz egy bonyolultabbat!
    Elmondtad egy barátodnak? Változtasd meg!
    Ki láthatja az online posztjaidat? Mikor nézted át utoljára a privát beállításaidat? Ellenőrizd a biztonsági beállításaidat!
  • És ne feledd, veled kezdődik! Ne terjessz pletykákat és ne ossz meg fájdalmas vagy kínos sztorikat és képeket. Ami először csak egy ártatlan viccnek tűnik, az egy másik embernek nagyon fájdalmas lehet.

Fogjunk össze és vessünk véget az online erőszaknak #ENDviolence.

Forrás: UNICEF

biztonsagosinternet2.jpeg