Skip to main content

Életutazásom története - My life journey book

2022. április 27

Foglalkoztató füzet a Kárpátaljáról, Ukrajnából menekült gyermekek számára

Az ukrajnai háború kezdete óta több mint 4 millió ember menekült el, akiknek több, mint a fele gyerek.
Nemzetközi szinten megalkotásra került egy olyan tevékenységkönyv, amelyben a gyerekek megírhatják az utazással kapcsolatos élményeiket, hazájukkal, Ukrajnával kapcsolatos emlékeiket és a jövőre vonatkozó reményeiket is megfogalmazhatják, lerajzolhatják.
A könyv eddig angol, német és ukrán nyelven volt elérhető, amely mindenki számára ingyenesen letölthető a My Life Journey Book | Lifebook for Youth honlap oldaláról.

A NENESZ egyesület a Kárpátaljai gyermekek számára magyar nyelven is elérhetővé tette Életutazásom története címmel, amely szintén ingyenesen letölthető és terjeszthető.

"A foglalkoztató füzettel a kárpátaljai és ukrán menekült gyerekek ellenálló képességét szeretnénk erősíteni. Tudjuk, hogy az intenzív élmények megosztása segít a megéltek feldolgozásában, és segíthet megelőzni a gyerekeket ért traumákat” – mondja Martine Tobé, a Life Book for Youth és a FICE Nederland munkatársa, a Mylifeourneybook egyik kezdeményezője.
Martine: "Ukrajnai, magyarországi és romániai kapcsolataink, akik részt vesznek az ukrajnai gyerekek gondozásában, azt jelzik, hogy nagy szükség van a menekült gyerekek megsegítésére szolgáló anyagra."
Tapasztalataik leírásával vagy lerajzolásával a gyerekek tudatosulnak a saját erejükről és az őket támogató emberekről. Elianne Zijlstra, a Groningeni Egyetem és a FICE Hollandia munkatársa: „A Mylifeourneybook megfelel a gyerekek azon igényének, hogy normálisak legyenek. Nem akarják, hogy sajnálják őket, amiért elmenekültek, de meg akarják osztani tapasztalataikat."
"A menekült gyerekeknek — nem csak a kialakult helyzet miatt — szüleik, édesanyjuk sokszor nem tud segíteni feldolgozni az eseményeket. A gyerekek magukat "foglalkoztatják", maguk találják ki saját kis játékaikat, ismeretlen helyen próbálják megtalálni saját kis biztonságos világukat. A most már magyar nyelven is elérhető kiadvány elsősorban a Kárpátaljai gyerekeknek nyújt segítséget játékos formában színezéssel, ragasztással és kreatív ötletek kitalálásával az emlékek és vágyak megfogalmazása mellett." - fogalmazta meg Szántó Edina Anna a NENESZ egyesület elnöke, aki a füzet magyar nyelű megjelenését és kiadását koordinálta.

"Mit kellett hátrahagynod?" 
A foglalkoztató füzetben kérdések találhatók az utazással, az otthoni mindennapi életükkel, de a kedvenc zenéikkel és a kedvenc ételeikkel kapcsolatos kérdéseket is tartalmaz, továbbá helyet kap a füzetben az is, hogy a gyerekek leírják tapasztalataikat arról, hogy mi vezette őket és szüleiket a Kárpátaljáról, Ukrajnából való meneküléshez, mit vihettek magukkal, mit kellett maguk mögött hagyniuk, és mi segít rajtuk, ha szomorúak.
A tevékenységkönyv utolsó, Az én jövőm fejezete az alábbi kérdésekkel zárul:
Mi fogsz megtenni először, ha véget ér a háború? Mit vársz ezek közül a legjobban? Mi szeretnél majd lenni?

A Mylifeourneybook című kezdeményezés egy széleskörű együttműködésnek köszönhető: Life BookYouth, FICE Netherland, Het Begint Bij Mij és a Groningeni Egyetem kezdeményezése, ahol az egyik kezdeményező így fogalmazott: "A gyerekek számára ez most egy tevékenység, egy emlék a későbbiekre, és egy támasz, hogy merjenek újra előre tekinteni és tovább éljenek."

A Mylifejourneybook és a magyar nyelvű Életutazásom története online ingyenesen letölthető és kinyomtatható! A terjesztést örömmel fogadják a kezdeményezők, mert akkor minél több gyerek élhet vele. 

Mylifejourneybook - Életutazásom története magyar nyelvű foglalkoztató füzet az Ukrajnából menekült gyermekek számára
Mylifejourneybook ukrán nyelvű foglalkoztató füzet az Ukrajnából menekült gyermekek számára
Mylifejourneybook angol és német nyelvű foglalkoztató füzet az Ukrajnából menekült gyermekek számára

A jövőben a Mylifeourneybook más nyelvekre is lefordítható, így más konfliktusos területekről érkező gyerekek is használhatják ezt a munkafüzetet.
Kérjük, ossza meg, másolja és nyomtassa ki a fájlokat, hogy minél több menekült gyermekhez eljusson:-)

Köszönet a megalkotásért:
Lifebook for Youth csapata
FICE Hollandia
University of Groningen
Köszönet a magyar nyelvű kiadásért Dajka Tímea és Szántó Edina Anna részére a Nevelőközösségek Nemzetközi Szövetsége a Magyar Gyermekekért - NENESZ egyesület gondozásában