Skip to main content
2019. február 08

Egy rendhagyó film rendhagyó bemutatója

A Heavy Túra című finn alkotás magyarországi bemutatójára volt hivatalos a NENESZ. A HungariCom által szervezett eseményen Szántó Edina Anna Elnök képviselte az egyesületet, amelyen részt vett a film két rendezője, Juuso Laatio és Jukka Vidrgen is. A Toldi moziban tartott vetítés előtt a meghívottakat felfűtött finn szauna várta, valamint a tömött moziterem, hiszen a rendezvényt hatalmas érdeklődés kísérte.

A Heavy túra apró falvak, rénszarvasok és lenyűgöző észak-finnországi tájak idilli díszlete között játszódó feelgood vígjáték. Főszrepben az Impaled Rektum metálbandával. A 12 éve fennálló együttes ezidáig egyetlen koncertet sem adott, viszont egy napon a véletlen összehozza őket egy monstre metálfesztivál, a Northern Damnationl fejesével. Ezzel eljött az ő idejük: útra kelnek, hogy valóra váltsák álmukat, s útjuk minden képzeletet felülmúl. 

A film pedig tökéletesen működik, hiszen mi lehet polgárpukkasztóbb egy jóléti állam eldugott, békés kis falucskájában, mint a totál fekete ruha, hosszú haj és hörgős metál kombinációja? Talán az, ha az ezeket képviselő srácok illemtudóak, visszahúzódóak, nem drogoznak, isznak, dohányoznak, és még rendes, kispolgári munkájuk is van.

A Heavy túra könyörtelenül igyekszik leszámolni a fejünkben élő sztereotípiákkal, és roppant szerethető figuráknak mutatja be a metalheadeket. Mindeközben pedig kegyetlenül vicces. Az eleinte szolídnak és szelídnek tűnő fiataloknál ugyanis egyik társuk halálával elkattan valami, ami után semmi sem állhat hőn áhított koncertjük, és a film már említett fekete komédiába csapásának útjába.

A vicces jelenteken, a polgárpukkasztáson és a vad metálzenén túl van található meg azonban a valódi lényeg: a főszereplők számára pontosan ugyanaz bizonyosodik be a film végére, ami minden ember számára örök tanulság. Néha a leglehetetlenebb álmok is valóra válnak. "Mindössze" hinni kell benne és tenni érte.