Skip to main content

Összefogás és ismét közös segítségnyújtás az Ukrajnából menekültek megsegítésére

2022. április 28

Együtt, velük, értünk! - Adományozás a NENESZ egyesület szervezésében partnereink és önkénteseink támogatásával és bevonásával

Jelentős mennyiségű és több, mint 1 millió Ft értékű adományt juttattunk el ismét a kárpátaljai és ukrán menekült családokhoz, gyermekekhez és anyákhoz.

Partnereinkkel és támogatóinkkal 2022. április 27-én Zamárdiban, egy gyermekvédelmi üdülőben jártunk, ahol az elmúlt időszakban sajnos több, mint száz menekült számára biztosítottak helyet. Itt is a csecsemőktől a kamasz fiatalokig, a leányanyáktól a nagymamákig találhattak biztonságos, nyugodt körülményeket, és kapnak teljes ellátást, szállást és támogatást a menekülni kényszerültek.

A NENESZ egyesület elsődleges célkitűzésében a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek szerepelnek. A kialakult háborús helyzet következtében sok gyermek édesanyjával, családjával vagy rokonával kényszerült elhagynia otthonát, akik több esetben gyermekvédelmi intézményekben, gyermekotthonokban vagy gyermekvédelmi üdülőkben kerültek elszállásolásra átmenetileg, vagy ideiglenesen előre meghatározhatatlan ideig.

Közös összefogással segíteni igyekszünk mindannyian. A United Way Magyarország Együtt Ukrajnáért támogatási programjának keretén belül a NENESZ egyesülettel közösen számtalan tárgyi eszközt, takarókat, ágyneműket, törülközőket, konyhai eszközöket, tisztító és tisztálkodási szereket, játékokat biztosítottunk az ideiglenes ellátásra szorultak részére.
A Rauch Hungária Kft. megédesítve a mindannapokat biztosított több száz liternyi üdítőt a menekült gyermekek és családjaik számára.
Kiemelt nemzetközi partnerünk Anna Schmid a gyermekek és felnőttek számára tisztálkodási szereket, higiéniai termékeket ajánlott fel, amelyeket eljuttattunk az érintettek számára.
Mindezek célba éréséhez a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyújtott támogatást a szállítás megvalósításában.

A hétköznapi, mindennapi élethez szükséges eszközökön túl igyekeztünk a gyermekek számára elviselhetőbbé és boldogabbá tenni az önhibájukon kívüli itt töltött időt. Édességekkel, csokikkal, színezőkkel és füzetekkel, hozzá kreatív eszközökkel színes ceruzákkal filcekkel, színes kivágókkal, ragasztókkal és ollókkal próbáljuk velük feledtetni a rossz emlékeket.
Megleptük őket egy nemzetközi szinten megalkotásra került tevékenységkönyvvel, amelyben a gyerekek megírhatják az utazással kapcsolatos élményeiket, hazájukkal Kárpátajával, Ukrajnával kapcsolatos emlékeiket és a jövőre vonatkozó reményeiket is megfogalmazhatják, lerajzolhatják.
A NENESZ egyesület a Kárpátaljai gyermekek számára magyar nyelven is elérhetővé tette a My life journey book kiadványt Életutazásom története címmel, amely ingyenesen letölthető és terjeszthető. Életutazásom története - My life journey book (nenesz.hu)

A szükséges adományok összeállításában, ténylegesen mi az amire szükség van, mi az ami segítséget nyújt Pitzné Heinzinger Mónika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fővárosi és Pest megyei Kirendeltségének igazgatója adott instrukciókat, nyújtott támogatást. Az adományok átadásakor igazgató asszony mesélt a kialakult helyzet helyszínen tapasztalt váratlan tapasztalatairól, a nem várt eseményekről és azokról a sikerélményekről, amelyek a nehéz helyzetek megoldásából adódtak.

A NENESZ egyesület nevében köszönjük az együttműködést, támogatást amellyel velünk, együtt, közösen segítünk bajba jutott, otthonukat elhagyni kényszerült honfitársainknak. Bízunk benne, minél hamarabb túl leszünk a kialakult háborús helyzeten.
Köszönjük, hogy az adományozásban közösen vállalhattunk szerepet; kiemelt partnerünknek a United Way Magyarországnak a támogatást, a Rauch Hungária Kft.-nek és Anna Schmidtnek a támogatást és együttműködést, és nem utolsó sorban önkénteseink nélkül sem jöhetett volna létre a közös segítségnyújtás.

Együtt, velünk, értünk! Nézzétek meg összefoglalónkat, ITT!

 nenesz egyutt velunk ertunk 3

 

nenesz egyutt velunk ertunk 6

 nenesz egyutt velunk ertunk 9

 

nenesz egyutt velunk ertunk 12

 

nenesz egyutt velunk ertunk 10

 

 nenesz egyutt velunk ertunk 1