Skip to main content

Ma van az Esélyegyenlőség napja

2022.05.05.

Május 5-én tartjuk az Esélyegyenlőség Világnapját!

Napi szinten kommunikálunk, tájékozódunk, látunk, hallunk, mozgunk, és sokszor eszünkbe se jut, hogy valakinek ez nehézséget okoz, hogy van, akinek ezekhez a dolgokhoz segítségre lehet szüksége.
A mai napon a fogyatékossággal élő emberekre való odafigyelésre hívjuk fel a figyelmet! Nekik is, mint mindenkinek boldogulniuk kell a mindennapi élet kihívásaiban. Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy ez jobban és könnyebben sikerüljön nekik.

Vegyük észre, ha hátrányos megkülönböztetés ér valakit, igyekezzünk enyhíteni e hátrányokat, vegyük komolyan az egyén felelősségét. A társadalom és az egyén szemléletmódjának alakításával kapcsolatban nagyon sok még a teendő. Erre is felhívja a figyelmünket az esélyegyenlőségi világnap, amelyet a Független Életért nemzetközi szervezet indította el Magyarországon 1992-ben. Célja, hogy a speciális szükségletű emberek és más, sérülékeny csoportok tagjai közelebb kerüljenek a társadalom többi tagjához, megismerhessék egymás problémáit, gondjait, így empatikusabban közeledve egymáshoz szert tehetünk arra az érzékenységre, amely elősegítheti az esélyegyenlőség növelését.

Az esélyegyenlőség megteremtésének egyik fontos lépése, hogy az Európai Unió 2021.márciusában fogadta el a fogyatékossággal élő személyek jogainak érvényesítését szolgáló stratégiáját, amelynek fókuszában az akadálymentesség – a fizikai és virtuális terekre is vonatkoztatva –, illetve az önálló életvitel megteremtésének lehetősége áll.  Természetesen a magyar jogrendben is biztosítottak az esélyegyenlőség megteremtésének feltételei  az alaptörvény által, törvényi szinten és ágazati jogszabályok alapján is.

Legyen az ne csak a mai napon küldetésünk, hogy segítsünk a mindennapokban embertársainknak. Legyen az a közlekedésben, vásárlásban vagy fogyatékkal élő embertársainkra való odafigyelésben. 

Segítsünk, figyeljünk egymásra! Együtt, velünk, értünk!

További programok