Skip to main content

Romák világnapja

2022.04.08.

Magyarországon a roma származású gyermekek - a teljes lakossághoz viszonyított arányukat figyelembe véve - felülreprezentáltak a gyermekvédelmi szakellátási rendszerben. 

A romák 1971-ben, Londonban rendezték meg első világkongresszusukat, amelyen az Indiából és húsz országból érkezett küldöttek elfogadták a roma nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát és április 8-át A ROMÁK VILÁGNAPJÁvá nyilvánították. Ekkor folyami szertartásokkal, illetve gyertyagyújtással ünnepelnek a romák a világ mintegy 40 országában, ezzel emlékezve arra, hogy mintegy ezer évvel ezelőtt indultak Indiából máig tartó vándorútjukra.

"A roma gyerekek a nem roma gyermekekhez képest nagyobb valószínűséggel kerülnek gyermekotthonokba, mint nevelőszülői gondozásba, vagy a későbbiekben örökbefogadásra. Az állami gondozásban lévő roma gyermekek az etnikai hovatartozásuk és állami gondozott mivoltuk miatt gyakran szembesülnek diszkriminációval. Az állami gondozásban élő roma gyermekek számára nem került kidolgozásra olyan program amely pozitív roma indentitáskép kialakítását segítené elő, valamint a roma származású szakemberek hiánya is jellemző a gyermekvédelmi ellátásban. Kevés roma gyermek kerül hazagondozásra, többségük állami gondozásban marad felnőttkoráig."
Életfogytiglan: Roma gyermekek a magyar gyermekvédelmi rendszerben

A József Attila Színház állandó partnerünk és támogatónk a Romák Világnapjához kapcsolódóan több eseményt is szervez, amelyeknek mi is részesei lehettünk, lehetünk.

A gyermekek számára a roma hagyományokat, népies kultúravilágot, és nem utolsó sorban interaktív foglalkozással zenéjüket igyekezett egy hangulatos délután bemutatni Jónás Andrea művésznő vezetésével. A Színház igazgatója, Nemcsák Károly Jászai Mari díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész elkötelezett a kulturális nevelés megvalósításában, különös tekintettel a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek bevonásával. 

A gyermekek maradandó éléményekkel, többen új ismeretekkel távoztak a Színház Stúdiójában megrendezett, a Romák Világnapjához kapcsolódó kulturális eseményről. 

 Romak_vilagnapja1

 Romak_vilagnapja2

 Romak_vilagnapja3

 

További programok