Skip to main content

A Látható szavaink pályázat eredményei

2020. december 15

A látható szavaink irodalmi és fotópályázatot a NENESZ egyesület 2019. év végén hirdette meg. Az eredményhirdetést sajnos a napjainkban is fennálló sajátos helyzet megnehezítette, ezért a pályaművek értékelésének kihirdetésére online formában került sor.

Az irodalmi és képzőművészeti pályázat témája a gyermekvédelmi vagy szociális ellátásban eltöltött évek alatt megszerzett, átélt élmények, tapasztalatok és történetek, amelyek mások számára tanulságosak és gondolatébresztők lehetnek. Az alkotó kifejezhette életének állomásait, annak egy bizonyos történéseit, kapcsolatainak, életkörülményeinek alakulását, terveit a múlt és jelen fényében, vagy bármely érdekességet az életéből.

A pályázatot egyesületünk alapító elnökségi tagja, a Cseppkő Gyermekotthoni Központ igazgatójának, dr. Herczeg Krisztián édesanyjának Szókincsfejlesztő kifejezések című könyve ihlette. Herczegné Csorba Aranka könyvét Jókai Anna a Nemzet Művésze, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író- és költőnő lektorálta, majd Krisztián édesanyja elvesztését követően szeretettel emlékezve rá megszólítással dedikálta részére azt. A magyar nép története során keletkezett közmondásokat, szólásokat és kifejezéseket tematikusan összegyűjtő könyv alapján, a NENESZ egyesület célként fogalmazta meg, hogy a pályázóknak köszönhetően látható szavainkká váljanak, a mai világban is helyet kapjanak közmondásaink, szólásaink.

A pályázóknak a Szókincsfejlesztő kifejezések című könyvből legalább két kifejezést, közmondást, szólást, vagy gondolatot kellett beépíteniük a pályaműbe, illeszkedve annak tartalmi mondanivalójához. A beérkezett 48 db irodalmi és fotópályázatot 4 tagú zsűri bírálta el.

Márkus Sándor a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett, amely után a Budapest Bábszínház állandó tagja lett, mint bábszínész. Emellett díszlettervező, valamint számos installáció köthető a nevéhez. Az üzemen kívül elnevezésű társadalmi kezdeményezés is a nevéhez köthető amelyben a NENESZ egyesülettel közösen valósították meg, hogy a tavaszi pandémiás helyzetben a közös várakozásra felhívva a figyelmet, a színházak, múzeumok, stadionok, szépségszalonok mellett a gyermekvédelem is fókuszba kerüljön.

Gősi Tamás a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Társadalmi kapcsolatokért felelős osztályvezetője, a NENESZ egyesület alelnöke. Tamásnak nemcsak munkahelye, hanem szívügye is a gyermekvédelem, a gyermekek, ellátottak számára a lehetőségek minél szélesebbre nyitása.

Strénné Nagy Marianna a Reménysziget Sportegyesület képviseletében vett részt a zsűri munkájában, a pályaművek értékelésében. Pedagógusként aktív tagja az önkéntes csoportoknak, számos sportrendezvényen és táborban segítette a NENESZ egyesület munkáját, kreatív ötleteivel minden helyzetben megállva a helyét.

Szántó Edina Anna a NENESZ egyesület elnöke az elmúlt évek során megtapasztalta a gyermekvédelem állami és civil oldalát is. 10 évvel ezelőtt megálmodta és megvalósította a Márciusban Nefelejcs kulturális és szabadidős programsorozatot, amelynek köszönhetően évente több ezer gyermek és fiatal vehet részt kulturális, sport és szabadidős élményekben. Nevéhez köthető a gyermekvédelmet érintő szakképzéssel kapcsolatos tanulmány létrehozása.

Az irodalmi esszé, a rövid irodalmi esszé, valamint a fotó kategóriákban 3-3 pályaművet díjazott a zsűri. A díjak 30.000Ft- 20.000Ft-10.000Ft értékű ajándékutalványok, gondolva a jelenlegi helyzetre, amelyek online formában is beválthatóak. A díjazottak részére az elismerést és az utalványt postai úton juttatjuk el.

Az online eredményhirdetésre a József Attila Színházban került sor, ahol Szántó Edina Anna a NENESZ egyesület elnöke, dr. Liebmann Katalin és Nemcsák Károly igazgató úr részvétel valósult meg az esemény, amely az alábbi linken tekinthető meg:
Látható szavaink pályázat eredményhirdetése

Irodalmi esszé kategória díjazottjai

1. Batta Cintia: Az életben az első húsz év tart a legtovább! pályázat
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ – Mátészalka

2. Dörnyei Andrea: Lélegezz pályázat
Cseppkő Gyermekotthoni Központ, Budapest (nevelő)

3. Péch Katalin: Egy szomorú édesanya levele a pszichiátriai intézetből pályázat
Debreceni Szociális Szolgáltató Központ (DSZSZK) Bárándi Humánszolgáltató Otthon

Rövid irodalmi alkotás kategória

1. Stáhl Katalin: Megnyugvás pályázat
Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona

2. Józsa László: Szentes, ahol gyerek voltam pályázat
Csongrád Megyei Napsugár Otthon Ópusztaszeri Otthona

3. Oláh Alexandra: Régen nem tudtam pályázat
Debreceni Reménysugár Gyermekotthon

Fotó kategória

1. Bódi Zoltánné: Az életet vállalni kell, minden nehézségével együtt fotó
Bács-Kiskun Megyei „Platán” Integrált Szociális Intézmény Szőke Tisza Otthona és Zöld Sziget Lakóotthona

2. Vasadi Sándor: Önfeledt boldogság fotó
Debreceni Szociális Szolgáltató Központ (DSZSZK) Szerep-Hosszúháti Humán Szolgáltató Otthon

3. Horváth Krisztián: Oldatlan jókedv fotó
Debreceni Szociális Szolgáltató Központ (DSZSZK) Szerep-Hosszúháti Humán Szolgáltató Otthon

Különdíj: Szűcs Máté - Tolna Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat 3. sz. gyermekotthon Máté pályaműve nem teljesen felel meg a pályázati kiírásnak, a pályamű ugyanis egy zene, amelynek szövegét Máté önállóan írta. Azért szeretnénk mégis pályáztatni őt, mert az általa írt szöveg teljesen megfelel a pályázat feltételeinek és ötvözi magában a szociális-gyermekvédelmi ágazatban nevelkedő gyerekek látásmódját és a pályázat célkitűzéseit, látható szavaink megjelenítését. Ezzel az ajánlással küldték be nevelői a pályaművet.

Köszönjük a beérkezett pályaműveket, a nyerteseknek szívből gratulálunk.

Fotó kategóriában a beérkezett pályázatok megtekinthetők ITT.

Irodalmi kategóriában a beérkezett pályázatok megtekinthetők ITT.

Köszönet az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szerencsejáték Zrt., valamint a Bercsényi Miklós Alapítványnak a pályázat támogatásáért.