Skip to main content

Mentorprogram

A NENESZ egyesület mentorprogramjának fő célja a tehetséggondozás és a szabadidő hasznos eltöltése.
Jelenleg három kulcsfontosságú területen valósítjuk meg a programot: kultúra, irodalom-költészet, valamint a sport, különös hangsúlyt fektetve a freestyle focira. A program célcsoportját a hátrányos helyzetű gyermekek és a gyermekvédelemben élő fiatalok alkotják, akiknek lehetőséget kínálunk a tehetségük kibontakoztatására és személyes fejlődésük támogatására.

A mentorprogram küldetése az, hogy segítse és inspirálja a résztvevőket, hogy felfedezzék és fejlesszék saját tehetségüket. Cél: a fiatalok önbizalmának növelése, kreatív kifejezőképességük fejlesztése, és az életük pozitív irányba terelése.

A program tevékenységei magukban foglalják az önkéntes mentorok segítségét és irányítását, akik saját területükön szakértők. A kultúra mentora segíti a fiatalokat az irodalom, művészet és kulturális tevékenységek terén, a költő mentor pedig ösztönzi őket a kreatív íráshoz és költészethez. A sportágat a freestyle focira fókuszáló mentor vezeti, segítve a fiatalokat a trükkök és labdakezelés fejlesztésében.

A NENESZ egyesület mentorprogramja hosszú távú elkötelezettséget mutat a fiatalok iránt, és arra törekszik, hogy elősegítse tehetségük kibontakozását. A programon keresztül a résztvevők olyan életkészségeket sajátíthatnak el, amelyek segítik őket nemcsak az életben, hanem a személyes fejlődésükben is. Ezzel a programmal a NENESZ egyesület hozzájárul a hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok esélyegyenlőségéhez és pozitív jövőjéhez.

Szabados Ádám freestyle mentor, a Reménysziget Sportegyesület Freestyle szakosztályának vezetője. Ádám 15 éve kezdett el foglalkozni a freestyle focival és számos gyönyörű pillanatot, élményt, új barátot köszönhet ennek a korábban különleges, ma már népszerű csodás sportnak. Kiskorától kezdve célja volt, hogy ő legyen az egyik legjobb a világon, amelyet sok befektetett energiával, kitartó gyakorlással szinte el is ért, hiszen kétszeres országos freestyle foci bajnok és Guinness rekorder, 2019-ben Miamiban hazánkat képviselte a legjobb labdazsonglőrök között.

Kihívásokkal teli hosszú út vezette idáig, ezért másoknak segít megkönnyíteni a siker elérését. 2017-ben elindította az országban eddig egyedülálló motivációs „iskoláját”, amelyben a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek, a gyermekvédelemben élő fiatalok ismerkedhetnek meg a freestyle foci művészetével. Több tanítványa 2021-ben elismerő oklevelet kapott Kanadából Steve Eliastól, a World Freestyle Football Association elnökétől. Hitvallása: „A gyermekek gyógyítása sporttal igenis működik!”

„A NENESZ egyesület nagyban hozzájárult sikereinkhez, önkéntesként a kezdetek óta dolgozunk együtt ezen a nemes feladaton. Mindig öröm volt, hogy tudhattam, áll mögöttem egy profi szervezet! A több mint 20 év gyermekvédelemben eltöltött idő alatt óriási tapasztalatot szereztek, így a fejlődésem jó kezekben volt a kezdetektől.”

Bőthy Attila költő, mentor. Első sorait 15 évesen írta le, de az akkoriban körülötte élő művészek csekély figyelemfelhívása, eredménye miatt jobbnak látta nem is erőlködni az egésszel, így komolyabban 5 éve foglalkozik a költészettel. Autodidakta módon fejleszti magát a szó legszigorúbb értelmében.

Számos megírt verse, kötete lapul a fiúk mélyén, amelyek olykor megmutat a nagyvilágnak. Alkotásaiban a régebbi használatú szavak, szókapcsolatok fordulnak elő, amelyekre kivételes hangsúlyt fektet, mivel leginkább az irodalmi nagyjainkat tekinti példaképeinek, akik hatással vannak rá és a munkásságára. Rengeteg érzelemnek és értelemnek kell párosulnia, mintegy összekapcsolódnia, amelyhez mély elköteleződések szükségesek; ezeket jelen fiatal huszonéves életszakaszában, a NENESZ egyesületben folytatott önkéntes tevékenységében kamatoztatja, segítve a gyermekvédelemben élő fiatal tehetségeket.

Saját elhivatottságától vezérelve önkéntes tevékenységet végez gyermekotthonokban, amellyel a költészet hatalmát próbálja átadni a fiatalabb generációnak. Foglalkozásai során kezdő és haladó csoportokban dolgoznak együtt, amely során, vannak akikkel az elejéről építkezik, míg másokkal már a következő versekben gondolkodnak együtt. Elkötelezett cél a tehetség megélése, ezt követően versenyeken megmérettetni a tudást, jó eredményeket elérni, közös és külön kötetekkel kopogtatni az irodalom ajtaján. Hosszú távon a fiókban lapuló kötetek népszerűsítése is cél, akár a mentorprogrammal a talentum jegyében, amelyben a NENESZ egyesület segítő és támogató partner.

„Önkéntesként fiatal költőkkel és költőpalántákkal szaporítjuk az irodalom világának mondanivalóját, abban a mentorprogramban, amit a NENESZ egyesülettel közösen hoztunk létre és amiért olyan sokat fáradozunk hétről-hétre. Szerencsére sok olyan gyerek akad, akikkel nagyszerű és élménydús minden megírt sor vagy versszak. Sokan érdemtelennek és szeretetre alkalmatlannak érzik magukat “bizonyos miliőben”, de szeretnénk bebizonyítani nekik, - többek között ezzel kezdeményezéssel én is - hogy ez bizony nem így van!”

Mentorprogram a Sláger FM-ben is

Beszámoló 2024 február

Beszámoló 2024. január

Beszámoló 2023. december

Freestyle beszámoló 2023. november

Költészeti beszámoló 2023. november

Költészeti beszámoló 2023. október