Skip to main content

Közlekedési Kultúra napja

2024. május 11

A Közlekedési Kultúra Napját május 11-én ünnepeljük.

Ezen a napon különböző rendezvényeket, kampányokat szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a biztonságos, környezettudatos és empatikus közlekedésre és az ezekkel kapcsolatos kihívásokra.

A biztonságos közlekedés, egyéni és közösségi felelősségvállalás és egyre fontosabb, hiszen az utazás a mindennapi életünk része, naponta milliók indulnak útnak, különböző közlekedési eszközökkel. Ahhoz, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát, be kell tartani a kötelező közlekedési szabályokat, jelzéseket, mindig körültekintően, figyelmesen kell közlekednünk. Az empatikus közlekedés azt jelenti, hogy nemcsak a saját céljainkat és igényeinket, hanem más emberekét is szem előtt tartjuk utazásunk során. Fontos része a tisztelet, az udvariasság, a türelem, a megértés és a figyelem, még egy sietős, rohanós nap során is.

A környezettudatos közlekedés olyan viselkedést és döntést foglal magában, melyek védik bolygónkat, segít csökkenteni a közlekedés káros környezeti hatásait és fenntarthatóbbá teszi azt.
Ha szeretnénk környezettudatosan közlekedni figyeljünk a zöld közlekedési módok használatára (gyaloglás, tömegközlekedés kerékpár, elektromos jármű…), próbáljunk energiahatékonyan vezetni, igyekezzünk a helyi beszerzésre bevásárlásra koncentrálni.

2024_kozlekedes.jpeg

A legfontosabb, hogy figyeljünk egymásra és magunkra, hogy biztonságban legyünk!
Hiszen ez a gyerekek, fiatalok, felnőttek, szülők, pedagógusok, nevelők és mindannyiunk érdeke.

akkn.jpeg

www.akkn.hu