Skip to main content

Mentorprogram beszámoló 2023 október

2023. október 31

"Felemelő, hogy ennyire türelmesen, ennyire kimagaslóan haladhatunk."
A NENESZ egyesület költő mentora, Bőthy Attila beszámolója

A NENESZ egyesület mentorprogramjának fő célja a tehetséggondozás és a szabadidő hasznos eltöltése. Jelenleg három kulcsfontosságú területen valósítjuk meg a programot: kultúra, irodalom-költészet, valamint a sport, különös hangsúlyt fektetve a freestyle focira. A program célcsoportját a hátrányos helyzetű gyermekek és a gyermekvédelemben élő fiatalok alkotják, akiknek lehetőséget kínálunk a tehetségük kibontakoztatására és személyes fejlődésük támogatására.

A mentorprogram küldetése az, hogy segítse és inspirálja a résztvevőket, hogy felfedezzék és fejlesszék saját tehetségüket. Cél: a fiatalok önbizalmának növelése, kreatív kifejezőképességük fejlesztése, és az életük pozitív irányba terelése. A program tevékenységei magukban foglalják az önkéntes mentorok segítségét és irányítását, akik saját területükön szakértők. A kultúra mentora segíti a fiatalokat az irodalom, művészet és kulturális tevékenységek terén, a költő mentor pedig ösztönzi őket a kreatív íráshoz és költészethez. A sportágat a freestyle focira fókuszáló mentor vezeti, segítve a fiatalokat a trükkök és labdakezelés fejlesztésében.

Szeptember-októberben a NENESZ egyesület mentorprogramja keretében kiemelt fókuszba került az irodalom és költészet.

A szeptemberi bemutatkozások és első előadások után Bőthy Attila mentorral könnyedén vették fel az ütemet a Cseppkő Gyermekotthoni Központ kisdiákjai, illetve a Debreceni Reménysugár Gyermekotthon már érettebb tanulói.
A Cseppkő utcában egészen az alapvető fogalommagyarázatoktól kellett indulnunk, amit a lelkesedés és a jókedv fellendített. Elsősorban őszi témájú meséket, mondókákat, verseket írtunk, - hol játékosabb, hol komolyabb mondanivalókkal- ha már ennyire zorddá fokozódott az október. "Többek, egyes alkalmakkor az elvártnál magasabb teljesítményt nyújtottak, amin nagyon meglepődtem." - fogalmazta meg Attila az érzéseit - "Felemelő, hogy ennyire türelmesen, ennyire kimagaslóan haladhatunk."

A debreceni mentorált lányok szintén elképesztő ütemben diktálták az iramot, minden héten volt mentorprogram, amelyek során csodás tehetségeknek bizonyultak. Több elkészült vers is született már, melyek később bemutatásra is kerülnek!

"Nyilvánvalóan van még min csiszolni, de az a tálentum, az a megfoghatatlan érzés, ami kell ahhoz, hogy költők, írók legyünk, úgy látom sok mindenkiben megvan. Ne hagyjuk elveszni ezeket az értékeket sem." - fogalmazott Attila.

Hosszú távon szeretnénk a megírt műveket egy  csokorba szedni és egy külön "mentorprogrami"kötettel majd előállni. :)

 

2023.10 mentorprogram3

2023.10 mentorprogram2

 

 2023.10 mentorprogram1

   

Beszámolót készítette:
Bőthy Attila
költő, mentor

További híreink