Skip to main content

Svájci tanulmányút a Creating Futures projekt keretében

2022. augusztus 19

Több éve tartó közös projekt - nemzetközi összefogás - Magyarország és Svájc, azaz Creating Futures projekt a jövő tudatos fiataljaiért!

A FICE Svájc meghívására a NENESZ egyesület szervezésében valósult meg a Cseppkő Gyermekotthoni Központ és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ fiataljainak és nevelőinek szakmai tanulmányútja 2022.08.14.-2022.08.19. között a svájci Wislikofenbe.
Az utazás célja a Creating Futures projekt záró eseményén való részvétel.

A projekt 2015-ben indult útjára, és a gyermekvédelemben élő fiatalok önállósódását befolyásoló aspektusokat vizsgálta svájci és magyarországi gyermekotthonok együttműködésével. A záró eseményen a nemzetközi FICE elnöke Anna Schmid, egyben a Svájci FICE képviselőjének vezetésével a magyarországi gyermekotthonok vezetői, munkatársai és az ott élő fiatalok vettek részt. A 40 fős szakmai csoportban 15-24 éves korosztályban 15 fiatal képviselte Magyarországot.

A szakmai munka többnyire kiscsoportokban zajlott, a fókuszban a témához kapcsolódó Etikai kódex létrehozása volt a cél. A kiscsoportos munka során a szakmai szempontokat gyűjtötték össze a résztvevők, amelyet csoportonként bemutattak, majd közösen megvitattak. 

A záró esemény során megfogalmazásra kerültek azon alapelvek, melyek mentén minden résztvevő intézmény létrehoz az adott szervezetben alkalmazható etikai kódexet. Az etikai kódex legfontosabb kérdése: Mit kell tenni ahhoz, hogy a fiatal a gyermekvédelmi rendszerből való kikerülése után képes legyen fenntartható életet építeni magának? A kérdésre a lehetséges megoldást a vezető, a nevelő és a fiatal szempontjából adott válaszok képezik.

A két nemzet közötti közös munka ezen formája hivatalosan lezárult, de a felek informálisan egyetértettek abban, hogy a kialakult kapcsolatok fenntartásába örömmel vesznek részt, hiszen a tényleges feladat a megfogalmazottak megvalósításában rejlik.

A munkafolyamatok kiértékelése 2022 októberére készül el, amely eredmények a honlapon is elérhetőek lesznek.
Az eseményen készült kisfilm hamarosan megjelenik.

Köszönjük Anna Schmid-nek a projekt vezetését és a szakmai munka koordinálását, valamint a résztvevőknek a tartalmas és eredményes együttműködést!

 

 

 

 

 

 

További híreink

2024. április 22

A FÖLD napja

2024. április 11

A költészet napja

2024. március 22

A VÍZ Világnapja 2024