Skip to main content

A magyar költészet napja

2022.04.11

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én József Attila születésnapján ünneplik. 

 E napon a klasszikus és kortárs magyar költőket és költeményeket ünnepeljük, ezzel együtt pedig a magyar nyelv szépségét is éltetjük. 

Az alkalom kapcsán országszerte számtalan programmal várják az érdeklődőket: irodalmi estek, felolvasások, közösségi találkozók, tematikus előadások, könyvbemutatók és további események révén népszerűsítik a magyar költészet több száz éves hagyományát. A legnagyobb kortárs költők és színművészek szintén évről-évre sokat tesznek azért, hogy emlékezetes legyen az ünnep és, hogy minél szélesebb közönséghez eljussanak a nagy költők sorai. Van, hogy új versek írásával támogatják a jeles napot, van, hogy különleges felolvasóestek vagy online sorozatok készítésével hirdetik a magyar nyelv szépségét.

Ha túl vagy már gyermekkorodon, egy programajánló,amely érdekelhet ma estére:
József Attila Színház | A szépség koldusa - Galkó Balázs József Attila-estje - József Attila Színház (jozsefattilaszinhaz.hu)

Ha azon gondolkodsz, hogyan is ünnepeld meg a magyar költészet napját gyerekekkel? Néhány ötletet, amely segíthet kicsit feldobni a nagy napot és megmutatni a jövő generációjának, mennyire sokszínűek és értékesek is a hazai versek:

  • Ha együtt leültök közösen verset olvasni és átbeszélitek a művet, lehet, hogy máris közelebb kerülnek a gyerekek a témához.
  • Ha szívesebben hallgatnátok csak a verseket, keress olyan rövid videókat az interneten, amelyben híres emberek szavalják nagy magyar költők sorait. Az sem mindegy, hogy mihez fordultok: a versek lehetnek rövidek és egyszerűek, modernek és viccesek is. A legfontosabb, hogy ráébredjenek a gyerekek, mennyit is adhat egy-egy mű megismerése. Ettől függetlenül persze a nagy klasszikusokat is elő lehet venni, sőt! Elő az Arany János, Petőfi Sándor, Ady Endre, Kosztolányi Dezső és további alkotásokkal, hiszen több száz év távlatából is kiemelkedően szépek ezek a költemények. Meg lehet viszont kavarni kicsit a feladatokat.
  • Kérjétek meg a gyerekeket, hogy rajzoljanak egy képet a versek alapján.
  • Nyomtassatok ki versrészleteket, amelyekből hiányoznak szavak: ezeket kell kitölteniük a diákoknak.
  • Nyomtassatok ki versrészleteket, amelyek alapján ki kell a gyerekeknek találni a vers címét, esetleg magát a költőt is.
  • Persze a reflektorfényt a gyerekekre is ráirányíthatod: próbáljanak meg verseket írni megadott szavakkal, rímekkel, témakörben vagy vers típussal.

Feladatok a magyar költészet napjára

Ha szívesen felébresztenéd a diákokban rejtőzködő költőket vagy egyszerűen csak élveznétek közösen a magyar nyelv és a költészet szépségét, az alábbi feladatok jól jönnek majd.

Ünnepeljük közösen, gyerekek és felnőttek a magyar költészet napját!

További programok