Skip to main content

Emlékszem...Megérintett...könyv kisfilmje

2022. május 04

1.rész: Mint az igazi

 A NENESZ egyesület 2017 nyarán pályázatot hirdetett Emlékszem és Megérintett címmel. Tettük ezt azért, mert kíváncsiak voltunk arra, hogy a gyermekvédelmi és a szociális ellátásban élők és dolgozók hogyan látják életük bizonyos állomásait és történéseit, milyen példaértékű vagy tanulságos tapasztalattal rendelkeznek, illetve milyen terveik, vágyaik vannak, amelyeket szívesen megosztanának velünk.

Gondolkodtunk, tervezgettünk, közben készült egy színdarab Ébredj címmel.
Elérkeztünk oda, hogy a könyv alkotásait megfilmesítsük, egy-egy epizódban elmesélve a megírt történeteket.

Gyermekként megélni azt, hogy családunktól távol, intézményesített keretek között szükséges élni rendkívül nehéz. Önhibán kívül, vagy saját gyengeségnek köszönhetően felnőttként egy intézményben élni, olykor az elviselhetetlenség határát súrolja, kivéve, ha az ellátott felnőtt megtalálja a célt, a kiutat, a lehetőségeket a boldog, boldogabb életre. Igazi érzelmi kavalkád, számtalan csalódás, fájdalom, aggodalom és szorongás, amelyek mellé idővel szerencsére felzárkóznak sokkal pozitívabb érzések. Jönnek az új pajtások, sorstársak, számtalan vicces és meghitt pillanat.

A könyvnek és a fimnek nem titkoltan az egyik célja „terápiás jellegű” — segíteni gyermekeknek és felnőtteknek az örömök és bánatok a feldolgozásában.

A pályázat másik szereplőjét, a segítőt, a szakembert tekintve fontos, hogy gyermekvédőként, vagy szociális területen dolgozni nem csak annyit jelent, hogy felügyeljük a gyermekeket, ellátottakat, mosunk rájuk és etetjük őket. Sokkal többet, hiszen ezt a dolgot igazán csak szívvel-lélekkel lehet csinálni, akkor van esély arra, hogy a gyakran rendkívül nehéz gyermekkori élmények ellenére egészséges, boldog, kiegyensúlyozott felnőtteket engedjünk ki óvó kezeink közül, ellátottaknak új kapukat nyissunk ki, hogy megtalálják céljukat, megtalálják sokszor újra önmagukat. A szívvel végzett munka, viszont nem mindig könnyű, mindannyiunk lelkében számtalan olyan emlék él, amely nemcsak a gyermek-, hanem saját életünkre, személyiségünkre is hatással van, amelyek igazán mélyen megérintenek, megérintettek.

Reméljük, ezek a személyes történetek a Te lelkedet is - kedves Néző - megérintik és meglátod a hivatásunkban és az elkötelezettségünkben rejlő csodát!

Fogadjátok szeretettel kisfilmünk első epizódját: Mint az igazi címmel.

További híreink

2024. április 22

A FÖLD napja

2024. április 11

A költészet napja

2024. március 22

A VÍZ Világnapja 2024