Skip to main content

Nemzetközi FICE összejövetel Belgrádban

2023. szeptember 21

A több, mint 32 ország tagsággal rendelkező 75 éves FICE International és tagszervezete a FICE Szerbia szerevezésében valósult  meg az éves találkozó és közgyűlés.

Belgrádban gyűltek össze 2023. szeptember 17-21. között a FICE International, azaz a Nevelőközösségek Nemzetközi Szövetsége különböző tagországai (a teljesség igénye nélkül: Izrael, Brazília, Kenya, Svájc, Németország, Ausztria, Hollandia, Románia, Spanyolország, Horvátország, Ukrajna és Magyarország). Az összejövetel elsődleges célja: a Szövetségi Tanáncs éves találkozójának, valamint a közgyűlésének lebonyolítása. A NENESZ egyesületet a nemzetközi találkozón dr. Herczeg Krisztián elnökségi tag, Lőcsei-Balássy Emőke nemzetközi igazgató és Mihály Orsolya tag képviselte. Áldozatos munkájukat ezúton is köszönjük.

Az ötnapos konferencia első napján zajlott a közgyűlés, melynek legfontosabb témái: beszámoló és tagországi beszámolók a szervezet főbb tevékenységeiről, a pénzügyi beszámoló ismertetése és annak elfogadása.
Ezt követően Anna Schmid elnökkel a vezetőség tájékoztatta a jelenlévőket az inaktivitás miatt kizárt tagországok listájáról. Ezen mozzanat jelentősége Magyarországot kiemelten érintette, tekintve, hogy hazánkat két szervezet képviselte teljes jogúan, a NENESZ egyesület és a FICE Hungary. Sajnálatos módon inaktivitás miatt a FICE Hungary kizárásra került. Hazánkat egyedüli szervezetként képviselve a NENESZ egyesület kiemelt feladata a nemzeti szakasz létrehozása Magyarországon.
A NENESZ a közgyűlésen bejelentette, hogy örömmel vág neki annak a kétéves folyamatnak, amely során nemzeti szakasszá fejlődhet. 

 

Az esemény második napja a FICE Európa tagjainak találkozójával indult.
Az ülés témája a családbafogadás.

A FICE Európa 13 tagja közös álláspontra jutott, arra vonatkozóan, hogy a családbafogadás hasonlóan értékes, szükséges és hasonló odafigyelést, elismerést igénylő tevékenység, mint az egyéb (pl. nevelőszülő) alternatív ellátási formák.

Ezen állásfoglalást ünnepélyes keretek között az egyes tagországok képviselői alá is írták.

A soron következő napirendi pont, tekintettel a szervezet létrejöttének 75. évfordulójára a Szövetségi Tanács rövid történelmi visszatekintéssel lepte meg a résztvevőket. Ezt követően a stratégiai témák feldolgozásra került sor.
A munka tematizált kiscsoportokban zajlott.

A három fő téma:

  1. élet az állami, gyermekvédelmi gondoskodás után, vagyis a gondozási hely elhagyása és a fiatalok erre való felkészítése;
  2. minőségi gondoskodás;
  3. ukrajnai különleges munkacsoport és további vészhelyzetek.

 A nap végén a különböző tagországok megismerkedhettek FICE Szerbia tagjaival, végül pedig közös ünneplés élményével gazdagodott mindenki. Nemcsak a Nemzetközi FICE 75. évfordulójára, hanem a FICE Szerbia 20. születésnapjára is koccintottak az egybegyűltek.

A harmadik nap a FICE Szerbia jubileumi évfordulójáról szólt, melynek a belgrádi Politológia Egyetem adott otthont. A konferencia a köszöntő beszédekkel indult és témája: Az alternatív ellátás a XXI. században. Az egyetem képviselője, a FICE Szerbia elnöke Zejlka Burgund, az Unicef Szerbia képviselője és a Nemzetközi FICE elnöke köszöntötték a jelenlévőket. Ezt követően  a FICE Szerbia elnöke ismertette az elmúlt 20 év tevékenységeit. Majd Prof. Emanuel Gruppe a Nemzetközi FICE alelnöke felvezette a témát.

A következő blokkban megismerkedhettünk a nemzeti, azaz szerbiai gyakorlattal állami, tudományos és gyakorlati szempontokból is. A záró blokkban a nemzetközi gyakorlatokba volt mód betekintést nyerni és nyújtani is, hiszen a NENESZ egyesület a Svájci FICE révén évekig vett/vesz részt a Creating Future projektben. Nemcsak a részvétel lehetősége volt megtisztelő számunkra, hanem a projekt ilyen széleskörben való ismertetése is. Az esemény a Szerbiában élő és hátrányos helyzetből felemelkedő fiatalok bemutatkozásával és meglátásaival, gondolataival zárult.

A negyedik nap került sor a szerbiai gyermekvédelem helyszíni megismerésére: látogatás gyermekotthonokba, nevelőszülői családokhoz.

A konferencián való részvétel igazán inspiráló élmény volt a résztvevők számára, különlegessége abban rejlett, hogy nem a megszokott frontális munkamódszerrel operált az esemény, hanem fókuszba került a közös gondolkodás, ahol elméleti és gyakorlati tudás kerülhetett egy közös „tudástárba”.

 Hála és köszönet ezért a szervezőknek és a résztvevőknek egyaránt!
Támogató partner:  Szerencsejáték Service Nonprofit Kft., Belügyminisztérium Gondoskodáspolitikáért Felelős Államtitkárság

fice2

fice1

fice3

 

 

 A támogatott tevékenység a Belügyminisztérium támogatásával valósul meg.

További híreink